Program


6. Tar Sándor Lakástárlat

6. Tar Sándor Lakástárlat

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

“Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?”

A tárlat címe Tar Sándor naplójából való. A kijelentés az önazonosság magabiztosságát sejteti. Ha tovább olvassuk a bejegyzéseket, láthatjuk, hogy napról napra egyre bizonytalanabb abban, ki is ő, és hogy ezt az „én”-t fel kell-e vállalni mások előtt. Tar Sándor egész élete ellentmond a fenti magabiztosságnak és erőnek. Élete ugyanis azt sugallja, hogy sokkal inkább a véletlenek, mintsem a tudatos választás határozták meg sorsát.

Tar Sándor alakja azért különösen izgalmas, mert egyéni élete mögött a korabeli társadalmi minták mutatkoznak meg. Személyén keresztül egyszerre nyílik rálátás a Kádár-rendszer ügynökhálózatának működésére, valamint a korabeli munkások és az irodalmi értelmiség világára.

A kiállításon látható művek Tar Sándor sorsának és életvilágának egy-egy mozaikjához kapcsolódnak. Mégis minta felidéznék a ’70-’80-’90-es évek Magyarországának jellegzetes helyzeteit, magatartásformáit. Köszönhetően az alkotók az író életének egy-egy mozzanatára reflektáló, de sokféle értelmezést lehetővé tevő munkáinak.

A kiállítás ugyan a MODEM égisze alatt jött létre, de helyszíne a város ikonikus toronyházának egyik 19. emeleti lakása, aminek két oka van. Az egyik, hogy Tar a huszonnyolcadik albérlete után egy hasonló jellegű lakásban lelt „otthonra”. A másik, hogy az épület Tar Szürke galamb című bűnregényének egyik helyszíne. A toronyház házmestere a város fölé emelkedve olyan különös események szemtanújává válik, amelyek csak innét megfigyelhetők.

A kiállításon öt kortárs képzőművész mutatja be a Tar életére reflektáló műveit. A műalkotósokat Tar Sándortól származó szövegek fűzik össze egy térélménnyé. A munkafolyamat 2023 tavaszán egy műhelymunkával kezdődött, amelyen Tar életét és munkásságát, illetve az ezek által felvetődő kérdéseket irodalomtörténészek vitatták meg a művészekkel.

Kiállító művészek:
Gerhes Gábor / Kádár Emese / Németh Ilona / Szilágyi Lenke / Tóth Balázs Máté

Kurátorok:
Don Tamás / Dr. Lakner Lajos

 

Látogató információk:

Helyszín: Debreceni Toronyház 4025 Debrecen, Petőfi tér 10., 19. emelet, 203.A kiállítást keddtől-vasárnapig 10:30 és 17:30 között tekinthetik meg. 

Az épület bejárata a Balmaz Pékség és a Jimmy GSM Szerviz közötti átjáróban található. Google 
térképet azalábbi linkenérhetik el.

Az épületbe való bejutáshoz a 203-as lakásba kell csengetniük, ezt követően munkatársunk segíti az épületbe való bejutást.

Az autóval érkezőknek a parkolási lehetőség a Petőfi téren található.

Mosdó használati lehetőség a vasútállomáson, vagy a közeli vendéglátó helyeken (pl. Station Bistro Debrecen, Petőfi tér 10.) 

A helyszínen tilos a dohányzás.

 

Ajánlatunk


Utak-kapcsolatok-hálózatok Idén is szélesre tárja kapuit a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a Pesti Vigadó!

Ajánló


A Liliom Produkció új musical bemutatója nem meglepő módon négy negyvenes gyerekkori barátnő (Alíz, Bella, Petra és Laura) viszontagságairól szól,…

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!