Program


Borkatalógus

Borkatalógus

Hamvas Napok Balatonfüreden

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 31. péntek, 18:00

Hamvas Béláról a magyar irodalom kultikus szerzőjéről emlékeznek meg Balatonfüreden. A március 31. és április 1. között rendezendő Hamvas Napokon bemutatják a Hamvas esszépályázat írásaiból készült kötetet, lesz Koloska-völgyi zarándoklat, borkóstolás és nem marad el a ráolvasás sem.

A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a máig ellentmondásosan megítélt kultikus íróra, Hamvas Bélára minden évben megemlékezik a szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság
- Az Európai kultúra válsága címmel hirdettük meg a Hamvas esszépályázatot, meglepetésünkre ötven mű érkezett, a legjobb írásokat tartalmazó kötetet be is mutatjuk. Az volt a cél, hogy Hamvasra reflektálva új lendületet adjunk a hazai esszéírásnak, így hát folytatjuk, idén is pályázatot hirdetünk– így Cserép László, a Hamvas Napok szervezője, aki hangsúlyozta: évről-évre a rendezvény legfontosabb vállalása Hamvas szellemiségének megidézése, értelmezése, amit idén két igazán szakavatott irodalmár tesz meg.
- Can Togay és Alexa Károly mindketten sokat tettek a Hamvas kultuszért, sőt Alexa még a hatvanas években az Életünk folyóiratban közölt Hamvas írásokat, ami akkor rendkívülinek számított – tette hozzá Cserép László.

A március 31. és április 1. között zajló Hamvas Napok a hagyományos ráolvasással kezdődik, a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvassák rá az író Fák című esszéjének egy részletét, ezúttal törökül. Ez a 18. nyelv, amelyen megszólal Hamvas írása. A program beszélgetéssel folytatódik, Can Togay és Alexa Károly gondolkodik majd hangosan az életműről. Bemutatják a tavaly kiírt Hamvas esszépályázat legjobb írásaiból készült kötetet, az eseményen jelen lesznek a szerzők, majd a nap borkóstolóval zárul. Már hagyomány, hogy Ambrus Lajos író, borász egy számára kedves borászt invitál az eseményre, ezúttal Sagmeister Ernő (Magyarkanizsa) lesz a vendég, hozzájuk csatlakozik az Év borászának megválasztott Figula Mihály.
Másnap, április 1-én, szombaton Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska-völgybe, ahhoz az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére pálinkával lehet koccintani. Majd délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a kortárs versek és a zene találkozásának lehetnek tanúi az érdeklődők. Kálnay Adél és Petőcz András Salvatore Quasimodo díjas költők megzenésített versei hangzanak el.
A verseket a szerzők olvassák fel, Balogh Máté és Horváth Balázs zeneszerzőket pedig Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész bírja szóra.

Részletes program Balatonfüred honlapján a balatonfured.hu oldalon.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. Bölcsészdiplomája megszerzése után újságíróként majd könyvtárosként dolgozott. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

Ajánlatunk


Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az…

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!