Program


Csiky Gergely: A nagymama

Csiky Gergely: A nagymama

Az előadást a már ezen a színpadon sokszor szerepelt Dunaalmási Öregmalom Színtársulat mutatja be, akik a színpad iránti szeretetüktől vezérelve, a Korona vírussal is dacolva, szabadidejüket nem kímélve tanulták meg a darabot, hogy most Önöknek felejthetetlen estét szerezzenek műkedvelő előadásukkal.

Csiky Gergely: A nagymama
A Dunaalmási Öregmalom Színtársulat előadása

1875-ben a gróf Teleky-féle vígjátékpályázat eredményhirdetése csaknem botrányba fulladt az Akadémián, mivel a zsűri a beérkezett 12 pályamű közül egyet sem akart díjazni, azok silány volta miatt. A alapszabályzat azonban ezt nem tette lehetővé, úgyhogy muszáj volt egy pályaművet megjelölni. A Választás a „Jóslat” című darabra esett, amely még – a bírálók szerint – felmutatott némely drámai értéket. A pályázat jeligés volt és ilyen előzmények bejelentése után kérdéses volt, hogy a szerző megjelenik-e átvenni a díjat, az Akadémia nagy számban megjelent vendégei előtt. Csiky végül is jelentkezett, amikor meghallotta darabja címét, és átvette a díjjal járó 100 arany forintot. Itt indult el az 1842-ben született temesvári katolikus pap irodalmi karrierje. A darabot a Nemzeti Színház bemutatta, és ezt követte még számos új színpadi mű Csiky tollából. akit később annyira lefoglalt irodalmi tevékenysége, hogy elhagyta a papi pályát és a katolikus vallást, evangélikusként megnősült, és ettől kezdve már csak színdarab- és regényírással foglalkozott, 49 éves koráig, amikor is hirtelen meghalt. Csiky a XIX. századvég legnépszerűbb drámaírója lett, a magyar polgári színjátszás megalapítója, méltó utódja a Toldy-Jósika-Szigligeti irodalmi vonalnak. Sikereit mi sem mutatja jobban, mint az életében akadémiai pályázatokon elnyert 2000 arany forint.
A nagymama című műve utolsó, még életében bemutatott darabja volt, amit a címszereplő, Prielle Kornéliának írt. A nagymama, Szerémi grófné kényszerházasságából született 2 fiát korán elvesztette, egy fiú unokájáról tudott csak, aki könnyelmű életet élt, és a később unokatestvérként megjelenő Márta életét majdnem megkeserítette. Párbaj, csalódás, félreértések sorozata és a káoszon egyedül uralkodni tudó , csodálatos nagymama csalafintán bölcs beavatkozása teszi élvezetessé és felejthetetlen kedves emlékké ezt a darabot. A szereplők jól megrajzolt, igazi hiteles képviselői a kornak, akiknek a problémái manapság talán már kissé megmosolyogtatók is lehetnek, de pont ez a kedves naivitás az, ami olyan szerethetővé teszi a konfliktusokat. Az előadást a már ezen a színpadon sokszor szerepelt Dunaalmási Öregmalom Színtársulat mutatja be, akik a színpad iránti szeretetüktől vezérelve, a Korona vírussal is dacolva, szabadidejüket nem kímélve tanulták meg a darabot, hogy most Önöknek felejthetetlen estét szerezzenek műkedvelő előadásukkal.
                                                                                                                                                                         Entz László
 
Szereposztás:
Szerémi grófné, Nagymama.............. Sineger Eleonóra
Márta.................................................. Nagy Vivien
Galambosné...................................... Károlyi Dóra
Karolin igazgatónő............................. Albert Zsuzsa
Seraphine tanárnő............................. Somody Tilda
Tódorka tanár.................................... Zenthe Ferenc
Ernő................................................... Csokonay Vitéz Dániel
Kálmán.............................................. Zalai Márton
Örkényi báró ny.ezredes................... Entz László
Koszta Sámuel ny lelkész................. Nikl Antal
Piroska.............................................. Rajtó Eszter
Pincér................................................ Entz Domokos
Nevelő intézeti növendékek.............. Rácz Lujza, Zalai Lujza, Kiss Annabori, Bata Emese, Bata Lili

Alkotók
Díszlet: Jásdy Bea és Kotsis László
Tánc: Juhász Viki
Technikai munkatársak: Strommer Domonkos, Tar Szilárd
Plakát: Árendás József
Súgó: Entz Sári
Producer: Vidovszky Ferenc
Rendezte: Entz László

Ajánló


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Marék Veronika: Boribon és Annipanni Ajánlott életkor: 3+ 90 perc egy szünettel

Kreatív, látványos és élvezetes interaktív kiállítás gyerekeknek és családoknak Budapest szívében, a Király…