Program


Déri András: Communio Fratrum

Déri András: Communio Fratrum

színházterem
jegyár egységesen: 3800 Ft
támogatói jegy: 8000 Ft
időtartam: 50 perc
korosztály: 3+

Aktuális előadások



Déri András a Communio Fratrum-ban, a Mysterium Cosmographicum c. produkciójának szakrális tematikáját folytatja a szerzetesek testvériségéből, életmódjából és spirituális gyakorlatából inspirálódva. A rítus arra invitálja a közönséget, hogy a hangok és mozgás által részesei legyenek egy kölcsönös együttműködésre, testvériességre törekvő élménynek. Két szaxofon és tizenhat végtag rezdül négy ember összehangolt lélegzetével.

 

A Communio Fratrum a színházi tér és a középkori szerzetesi templom, a négy előadó és a négy evangelista között hoz párhuzamot. A darabot a múlt emlékezetére, újraélésére és általa való megújulásra építkező rítus és a testvériességre törekvő közösségi életforma inspirálja.

 

Az előadók a nézőket a szakrális térré lényegülő játéktérbe invitálva avatják be a tulajdon múltjukból, jelenükből építkező, s a jövő felé irányuló életútjukból aktuálisan megjelenülő communio-ba. Az ősi templomhajó hosszanti elrendeződése, hierarchikus felosztása és dinamikája és az eucharisztia liturgikus, időbeli rendje határozza meg színházi rítusuk térbeli és dramaturgiai struktúráját.

 

A négy evangelistához hasonlóan, közös történetük négyfajta interpretációját jeleníti meg a négy különböző karakterű és életkorú előadó. Több szintű polaritásban vannak egymással. Zenész zenésszel, táncos táncossal, zenész táncossal, táncosok zenészekkel találják szemben magukat. Különbözőek, de egyenlő értékűek. Disszonancia és harmónia, egymásnak feszülés és együttműködés váltakozik, amíg el nem érkeznek szerepeket cserélve a „testvéri” közösség egységéhez. A táncos énekelni kezd, a zenész mozogni. A zene és a tánc, a hang és mozgás, a hangszerek hangjai, a táncosok mozdulatai egyensúlyba kerülnek, kiegészítik és gazdagítják egymást. A kölcsönös együttműködés végül utat nyit a megújuló, megtisztító, testvéries jövő felé.

Déri András egy interdiszciplináris megközelítésű előadóművész, táncos, koreográfus, színész, kaszkadőr, mozgáskutató és pedagógus. A nemzetközi szabadúszás mellett, mint független előadóművész és koreográfus, Budapesten él és alkot, az L1 Egyesület tagja. Előadóként jelenleg a bécsi TwoInOne Company-val és a budapesti Juhász Kata Társulattal dolgozik. Az utóbbi években a bonni Cocoon Dance társulattal turnézott világszerte és olyan alkotókkal dolgozott, mint Daniel Linehan (US/B), Jan Jakubal (AT/CZ), Alessia Gatta (IT), Zsuzsa Rózsavölgyi, Fülöp László vagy Kovács Gerzson Péter. Tanulmányai alatt megfordult a prágai Duncan Centerben, a Rotterdami Táncakadémián majd vegül a brüsszeli PARTS (Performing Arts Research and Training Studios) – on végzett 2014-ben. 2024-ben tánctanári MA diplomát szerzett a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolán. Alkotómunkájának fókusza az élő zenével való interakció és az improvizáció.

bővebben: andrasderi.hu

koncepció/rendezés/koreográfia/tánc: Déri András

koreográfia/tánc: Petrovics Sándor / Hován Marcell

zeneszerzés/szaxofon: Varga Zsolt, Bazsinka Mihály

fénytervezés: Kovács Gerzson Péter

speciális fénytechnológia: Bod Ádám

hangmérnök: Szatmári György

kosztüm: Ellenbacher Ádám

mentor: Somló Dávid

produkciós menedzser: Veres Flóra

produkciós asszisztens: Ladjánszki Márta

fotó: Zellei Boglárka

video: Ribb Péter

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program, Nemzeti Táncszínház, Pannonhalmi Főapátság, L1 Egyesület, Bakelit Multi Art Center, Új Előadóművészeti Alapítvány, Sín Kulturális Központ, Műhely Alapítvány, Orkesztika Alapítvány – MOHA – Mozdulatművészek Háza, Artus Kortárs Művészeti Stúdió

Ajánló


Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!