Program


Független Színház Magyarország: Országépítők

Független Színház Magyarország: Országépítők

Az Apák és fiaik trilógia utolsó része egy család három generációjáról szól. Mindhárom generáció az építőiparban dolgozik - ami mindig is fontos szakma volt a romák körében. A nagyapa vályogtéglavető, amely Európa-szerte számos roma közösség körében űzött hagyományos szakma volt.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 29. szerda, 19:00

A Független Színház Magyarország 2017 óta évről-évre szervezi a Roma hősök – Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált. Akkoriban még ez volt az EU egyetlen roma színházi fesztiválja. Azóta hozzánk hasonlóan Bukarestben, Prágában, Kassán, Bécsben és Rómában is ünneplik a roma színházat. Az elmúlt öt évben 30 produkció volt látható Magyarországon különböző európai roma színházi társulatoktól. A Fesztivál célja, hogy megmutassa a roma színház értékeit, és felhívja a figyelmet a roma közösségek helyzetére értékvezérelt alkotók és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. 2023-ban a Fesztivál fő témája a „generációk” lesz, és az idei társszervező az Eötvös10 Művelődési Ház.

Független Színház Magyarország: Országépítők (HU)

Az Apák és fiaik trilógia utolsó része egy család három generációjáról szól. Mindhárom generáció az építőiparban dolgozik - ami mindig is fontos szakma volt a romák körében. A nagyapa vályogtéglavető, amely Európa-szerte számos roma közösség körében űzött hagyományos szakma volt. A fia feleségül vesz egy parasztlányt, és be akar illeszkedni a többségi társadalomba, ami végül nem sikerül neki. Egy roma téglagyárban kezd el dolgozni (a 60-as évek Magyarországán ez egy valós kezdeményezés volt). Végül egy állami téglagyárban sikerül megbecsült szakmunkássá válnia. A '89-es rendszerváltás után azonban elveszíti állását, és szembesülnie kell azzal, hogy a többség soha nem fogadta el, valamint a munkanélküliséggel és romló egészségügyi állapotával is meg kell küzdenie. Fia a kapitalizmus hajnalán saját építőipari vállalkozásba kezd, és sikeres üzletember lesz. Az unoka kívülről sikeresnek látszik, de társadalmi mobilitásáért és azért, hogy a többség elfogadja, hatalmas árat kellett megfizetnie.

Az előadás viszont nemcsak a romák történelmi szerepét járja körbe az építőiparban, hanem a befogadás, asszimiláció, diszkrimináció kihívásaira dilemmáit is felvillantja.

A romák ugyanúgy részeik társadalmainknak, mint bárki más, azonban lehetőségeik messze elmaradnak a többségétől, és sokszor komoly kulturális és egyéni kompromisszumokat kell kötniük ahhoz, hogy sikert és társadalmi megbecsülést érjenek el.

Magyarországon elterjedt tévhit, hogy a romák nem dolgoznak, de valójában az építkezések zömében a munkások többsége, azok, akik valójában építik az országot, romák.

Ajánlatunk


Művészetek Háza Gödöllő Helyszín: Színházterem Esemény kezdése: 2024. 03. 14. (csütörtök) 19.00

2024. március 16-án a Follow The Flow a Papp László Sportarénában lép fel!

Ajánló


Az ország egyik első számú koncertzenekara, az összetéveszthetetlen zenei hangzású Quimby 33 év után sem hagy fel a kísérletezéssel.

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Martin Rauhaus komédiája hatalmas filmsiker volt hazájában, színpadi változata pedig Németország után először nálunk mutatkozik be.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!