Program


Kontraszt
2

Kontraszt

Kodály Filharmonikusok Kontraszt című előadásán Kelemen Barnabás hegedűjátékát hallhatják. Vezényel: Kollár Imre, a zenekar vezető karmestere.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 7. kedd, 19:00

KONTRASZT

Műsor:
Bartók: II. hegedűverseny / Mozart: D-dúr („Prágai”) szimfónia, K. 504

Közreműködik: Kelemen Barnabás – hegedű / Kodály Filharmonikusok
Vezényel: Kollár Imre

Bartók 2. hegedűversenye csak jóval megszületését követően kapta sorszámát. A zeneszerző fiatalkori kéttételes versenyműve – melyet szerelmének, Geyer Stefinek ajánlott – ugyanis csak az 1950-es évek végén került először közönség elé. A “nagy” Bartók hegedűverseny 1937-38-ban keletkezett Székely Zoltán hegedűművész felkérésére, bemutatója 1939 tavaszán zajlott le Amszterdamban. Bartók művében a klasszikus háromtételes szerkezet alkalmazza. A teljes darabot átszövik azok variált és transzformált megjelenésű témák, melyek a magyar népzene hatását tükrözik. A szonátaformában megalkotott első tételt egy Andante tranquillo variációsorozat követi, majd a harmadik, tematikailag és szerkezetileg szabad, és féktelen módon idézi fel a nyitó tétel zenei anyagát. Bartók alkotása egycsapásra a XX. századi versenymű irodalom egyik legértékesebb, virtuóz darabjává vált, melyet a legjelentősebb hegedűsök állandóan repertoárjukon tartanak.

1786 decemberében Prágában nagy sikerrel adták elő a Figaro házassága című vígoperáját. “Nem könnyű leírni, milyen lelkesen fogadják a csehek ezt a zenét” – írta Lorenzo da Ponte a bemutatóról. A rendkívüli siker híre Mozarthoz is eljutott, és 1787 januárjában ellátogatott Prágába. A komponista életében ennek a történelmi városnak kiemelten fontos szerepe volt, hiszen Bécs mellett talán itt aratta legjelentősebb sikereit, sőt a Don Giovanni ősbemutatójának is helyet adott. Az 522-es számú, D-dúr hangnemű szimfóniát a zeneszerző még Bécsben vetette papírra, de már a nagysikerű bemutatóra 1787 januárjában került sor a cseh közönség előtt. A pompás, vidám hangvételű szimfónia első tétele – hagyományos módon – lassú bevezetéssel veszi kezdetét, aztán szakítva az általános gyakorlattal Mozart ezúttal mellőzi a menüett tételt. Ily módon a szimfónia gyors-lassú-gyors tételrendje az olasz nyitányok felépítésére emlékeztet.

- baljos -

Ajánlatunk


Az elmúlt évek sikeres programjainak köszönhetően, folytatódik a Homokhátság Szívében megrendezésre kerülő koncertek sora, ezúttal BORDÁNY 2024 néven!!! Az idei sztárvendég MAJKA lesz!!!

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!