Program


Minden idők legnagyobb műkincsrablása – Dr. Kovács Ágnes előadása

Minden idők legnagyobb műkincsrablása – Dr. Kovács Ágnes előadása

A Hegyvidék Galéria két részes programsorozata a valaha volt legnagyobb és legszervezettebb műkincsfosztogatással, a II. világháború alatt a német nemzetszocialista vezérek által elkövetett műkincsrablásokkal, illetve az ellopott műkincsek felkutatásának és visszaszerzésének kalandos útjával foglalkozik.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 9. kedd, 18:00

Minden idők legnagyobb műkincsrablása 
Művészettörténeti előadás 

A háborúk sokszor nemcsak a területszerzés eszközei, mindig voltak kulturális céljaik is, a legyőzött fél identitásának megsemmisítése kultúrájának elrablása által. A Hegyvidék Galéria két részes programsorozata a valaha volt legnagyobb és legszervezettebb műkincsfosztogatással, a II. világháború alatt a német nemzetszocialista vezérek által elkövetett műkincsrablásokkal, illetve az ellopott műkincsek felkutatásának és visszaszerzésének kalandos útjával foglalkozik. Elsőként a Robert M. Edsel nagysikerű könyvéből készült „Műkincsvadászok” című filmet vetítjük le, mely erről a heroikus küzdelemről szól, bemutatva azokat a szereplőket, akik visszaszerezték az utókor számára az európai művészet legértékesebb alkotásait. A filmvetítést követő héten dr. Kovács Ágnes művészettörténész tart előadást, akinek 2018-ban „A hajlított kalap” címmel jelent meg könyve a témában, kiegészülve a magyar műkincsek – közöttük a magyar királyi korona, az úgynevezett ezüstvonat történetével, amelyeknek elhurcolásáért viszont a Szálasi kormány volt a felelős.

„Régebben egyszerűen csak fosztogatásnak nevezték, de ma már sokkal kifinomultabb nevekkel illetik a dolgokat. Ugyanakkor én kijelentem, hogy minden kifosztok, és mindent viszek, amit látok!” – jelentette ki Hermann Göring birodalmi marsall 1942 augusztusában. Göring nem véletlenül volt ilyen magabiztos a megszállt területek műkincseinek elrablása tekintetében, hiszen a Harmadik Birodalom vezérének, Adolf Hitlernek is egy olyan világmúzeum létrehozása volt az álma, amelyben az emberiség által addig létrehozott legértékesebb műalkotások fogják hirdetni az általa létrehozott ezeréves birodalom dicsőségét. Ebből a célból államilag szervezett műkincsrabló szervezeteket hoztak létre, amelyek megszállt országok közgyűjteményeiből – és főként zsidó származású tulajdonosoktól raboltak el műtárgyakat. A német birodalom 750.000 műtárgy eltűnéséért vagy megsemmisüléséért volt felelős. Ezért már a háború alatt a szövetségesek létrehozták a MFA&A (Műemlék, Képzőművészet és Archívok) intézményét, amely arra volt hivatott, hogy az elrabolt műkincseket megmentse, összegyűjtse és tulajdonosainak visszaszolgáltassa. 

Előadó: Dr. Kovács Ágnes művészettörténész

Időpont: 2023. május 9. (kedd) 18:00

Az előadás az elmaradt 2023. április 26-i alkalom pótlása. Az április 26-i előadásra már megváltott jegyek a május 9-i időpontra automatikusan érvényesek.

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // Göring műtárgyainak elszállítása Berchtesgadenből, 1945 tavasza

 

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

Ajánló


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább,…

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!