Program


MOZART, KROMMER, HUMMEL, HAYDN - FRANÇOIS LELEUX Ferencsik/5
3

MOZART, KROMMER, HUMMEL, HAYDN - FRANÇOIS LELEUX Ferencsik/5

François Leleux a világ egyik legjobb oboaművésze, egyszersmind kiváló karmester. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz az utóbbi években úgyszólván „hazajár”: koncertjei rendre lelkes sikert aratnak és visszahívást eredményeznek. Pályája igen korán kezdődött: már tizennyolc esztendősen a Párizsi Opera első oboása volt, később a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és az Európai Kamarazenekar szólistájaként is muzsikált.

Aktuális előadások



MOZART, KROMMER, HUMMEL, HAYDN - FRANÇOIS LELEUX

WOLFGANG AMADEUS MOZART: D-dúr („Párizsi”) szimfónia, K. 297
FRANZ KROMMER: C-dúr kettősverseny fuvolára, oboára és zenekarra, op. 65
***
JOHANN NEPOMUK HUMMEL: Bevezetés, téma és variációk, op. 102
JOSEPH HAYDN: 82. (C-dúr, „Medve”) szimfónia, Hob. I:82

Szabó Anita fuvola
Horváth Béla oboa
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel és oboán közreműködik: François Leleux

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar visszatérő vendége a világklasszis oboaművész és karmester, François Leleux, hangszerének egyik legjobbja. Már tizennyolc évesen a Párizsi Opera első oboása lett, később pedig a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és az Európai Kamarazenekar szólistája volt. Tagja a Magyarországon is többször megfordult Les Vents Français fúvósötösnek. Legújabb fellépése alkalmából Mozart, Krommer és Haydn bécsi klasszikus műveit vezényli – Krommer Kettősversenyében a zenekar két tagja: a fuvolaművész Szabó Anita és az oboaművész Horváth Béla működik közre –, de szólistaként  is pódiumra lép a második rész élén, Hummel Bevezetés, téma és variációk című művében.

François Leleux a világ egyik legjobb oboaművésze, egyszersmind kiváló karmester. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz az utóbbi években úgyszólván „hazajár”: koncertjei rendre lelkes sikert aratnak és visszahívást eredményeznek. Pályája igen korán kezdődött: már tizennyolc esztendősen a Párizsi Opera első oboása volt, később a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és az Európai Kamarazenekar szólistájaként is muzsikált. Hanglemezeit a kritika felsőfokon méltatja, a Les Vents Français nevű – Magyarországon is vendégszerepelt – fúvósötösben kamaramuzsikusi erényei is rendszeresen előtérbe kerülnek. Ezúttal bécsi klasszikus műsorú est főszereplője lesz, a koncert azonban nem szokványos programot kínál: a nagyok, Mozart és Haydn egy-egy műve (a „Párizsi” és a „Medve” szimfónia) között a köznyelvet képviselő kortársaik, Franz Krommer és Johann Nepomuk Hummel egy-egy fúvós versenyműve hangzik fel. Az előbbitől a fuvolára és oboára komponált C-dúr kettősversenyt halljuk a zenekar két művésze, Szabó Anita és Horváth Béla közreműködésével, az utóbbi terméséből a Bevezetés, téma és variációk című opust tolmácsolja az est középponti művészszemélyisége, François Leleux.

Ajánló


A The Dire Straits Experience előadásában csendülnek fel az ikonikus zenekar dalai 2024. augusztus 11-én a Tokaj Fesztiválkatlan színpadán.

Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!