Program


MOZART: Requiem - újkori világbemutatókkal
8

MOZART: Requiem - újkori világbemutatókkal

HAYDNEUM MÜPA BÉRLET IV. ELŐADÁSA
MOZART: Requiem K. 626

Aktuális előadások



Műsor:

Johann Georg ALBRECHTSBERGER (1736-1809):
Die Pilgrime auf Golgatha, 1781 (Ms. mus. 2596) – Nyitány
Missa Dei Patris (Ms. mus. 2454)

Spiritus meus (Motetto per i morti Ms. mus. 2287)
Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791): Requiem, K. 626

Az Albrechtsberger-művek újkori világbemutatók!

Szutrély Katalin – szoprán
Balogh Eszter - alt
Megyesi Zoltán – tenor
Cser Krisztián – basszus

Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Mozart egyik legnevezetesebb alkotása a zeneszerző tragikusan korai távozásához kapcsolódik: a kilétét titokban tartó megrendelő megbízásából komponált, befejezetlenül maradt Requiemet nagybetegen, halálos ágyán írta. A gyászmise, melynek több különböző rekonstrukciója ismert, ma egyik legtöbbet játszott műve. A Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményének számos darabja ezzel szemben mintegy 250 éve nem szólalt meg. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar koncertjén ezekből is hallunk néhányat Vashegyi György vezényletével.

A Haydneum – amelynek művészeti vezetője a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítója és irányítója, Vashegyi György – többek között azért jött létre, hogy kutató tevékenységével feltárja és megelevenítve közkinccsé tegye a magyarországi régizenei múltat, részben olyan archívumok lappangó értékei között válogatva, amilyen az Országos Széchényi Könyvtár sok becses ritkaságot őrző Esterházy-gyűjteménye. Nem először és nem utoljára hall ezen az estén a közönség olyan kompozíciókat, amelyek e kottatár kincsei közül kerültek elő, hogy egynegyed évezred elfeledettsége után újból megszólalhassanak. Az ismeretlen után az ismert következik: a második részben elhangzó Mozart-rekviem, a zeneszerző nagyszabású oratorikus alkotása – amelynek, mint azt a kutatás kimutatta, egyik ösztönzője a Mozart által nagyra becsült és nem egy művében mintaként követett Michael Haydn egy hasonló műfajú kompozíciója volt. Vashegyi György vezetésével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar több mint harminc esztendeje ad nagy sikerű hangversenyeket és készít jelentős elismeréssel fogadott hanglemezeket, a magyarországi historikus régizenejátszás középponti jelentőségű interpretációs műhelyeként.

Ajánló


Közreműködik: Miklósa Erika, Gubik Petra, Sárközy Lajos Lajos és zenekara

Sapporotól Budapestig, Takuma Onodera (Japán) zongorakoncertje From Sapporo to Budapest, Piano concert by Takuma Onodera

Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!