Program


NAGY DURRANÁS!  – NaVKE SZÜLETÉSNAP
2

NAGY DURRANÁS! – NaVKE SZÜLETÉSNAP

A Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) 2022-ben ünnepli a 22 éves fennállását. Minden évben egy különleges eseménnyel hirdetik a folytatást, amit idén hosszú távú partnerükkel, Ladjánszki Mártával (táncos, koreográfus, moderntánc tanár) és munkáival ünnepelnek.

Az őszi hangulatban a ‘Táncest sorozat meztelen nézőkkel’ rendezvénysorozat OKTÓBER 11-én (kedd) és 12-én (szerda) a Bakelit Multi Art Center befogadásában ünnepi hangulatban telik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. október 12. szerda, 19:00

A rendezvény mindenki számára nyitott, aki a jegy megváltásával (a rendezvénysorozathoz hűen) vállalja, hogy meztelenül vesz részt az előadásokon.

 

• Október 11. Kedd

19.00 Ladjánszki–Varga: LetMeC_natur

21.00 Tortabontás és kiállítás-megnyitó

[Egységes jegyár: 6.000 Ft – amiben az esti tortaszelet is már benne rejlik]

 

• Október 12. Szerda

19.00 Ladjánszki Márta – együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG 2.0 Triptichon

21.00 az árverés/licitálás zárása ünnepi hangulatban és kiállítás-bontás

[Egységes jegyár: 6.000 Ft]

 

Limitált a nézőszám, ezért kérjük, előzetesen email-en regisztráljon be: navke@navke.hu vagy telefonon foglaljon jegyet: +36 20 3139170

Figyelem! A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében valósul meg az előadás, ahol az előadók ÉS A NÉZŐK IS VÁLLALJÁK A MEZTELENSÉGET!

 

Koreográfia/koncepció: Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal

Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt

Táncművészek: Dániel Attila, Györke Tímea, Ladjánszki Márta, Mórocz Eszter, Szász Zsófia

Kosztüm: ––––

Fotódokumentáció: Árva László, Syporca Whandal és az L1 Egyesület

Fénytechnikus: Ladányi Tamás

Külön köszönet a műhelyezésben részt vevő szereplőknek: Barna Krisztián, Veres Flóra

Támogatók: L1 Egyesület, VARP-PA (IVF), Centrum choreografického rozvoje – SE.S.TA (CZ), EMMI, NKA Táncművészet Kollégiuma, Bakelit MAC, Műhely Alapítvány, Movein Stúdió

Az előadás a Bakelit MAC aktív nézői csoportja, a qARTisans csoport választása alapján került meghívásra. A qARTisans csoport a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive projekt keretei között működik. A projektet az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának résztámogatásával valósul meg.

 

www.martaatwork.com // www.L1.hu // www.bmac.hu

 

„2020. nyarán egy informális műhelymunka során az alkalmi és általam meghívott érdeklődőkből olyan előadócsapat kovácsolódott össze, akik már a 2020.08.25-ei közös témafelvetésünk és megmutatkozásunk alkalmával megfogalmazták, hogy szeretnék folytatni velem a munkát az UMARMUNG előadás kapcsán. Ezen tovább dolgozva, tisztítva a struktúrát és egyre több apróbb elemmel kiegészítve a közönséggel történő együttműködést végül 2021.04.30-án egy végleges bemutatóra kerülhetett sor a Bakelit Multi Art Center színházi terében, a ‘Táncelőadás Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében.

Észrevétlenül is az alkotói és előadói gárda, akik egy alkalmi társulásként indultak neki az útnak, együttműködő csoporttá kovácsolódott és a vezetésem alatt még több érdeklődés fogalmazódott meg mindőnkben, hogy tovább kutassuk a megkezdett témát, de immár új darabbá formálva azok tapasztalatait.

 

Mi az, amit megtartunk?

Megtartjuk a folyamatos figyelmet és élénk egymásra nyitást, amit az előadások alkalmával volt szerencsénk többféle formában is megtapasztalni. Megtartjuk azt a koreográfusi és rendezői elvemet, amiben töltekezem a résztvevők hozta mozgásanyagból, s ezt külfönféle improvizációs és szituációs gyakorlatokon keresztül csalogatom elő a társakból. Megtartjuk a komponálás elvét, a spontán reagálás lehetőségét (akár az előadásban is), mindamellett a szigorú elvek alapján működő struktúrához ragaszkodva olyan előadást hozunk létre, amiben a kidolgozott mozgásanyagok reflektálnak az adott pillanatra, és mégsem improvizációról beszélünk már, hanem kellő odafigyeléssel létrehozott kompozícióról.

 

Mi az, ami új elemként szüremkedik be a munkába?

Mivel túl vagyunk egy majdnem két éves műhelyezési és ismerkedési folyamaton, alkotóként még többet tudok kérni az előadóktól. Még mélyebbre tudunk nyúlni témában, jelenlétben, partnermunkában és a nézőkkel való közreműködésben. Új helyzetgyakorlatokkal építettem ki az Umarmung 2.0 mezsgyéjét, bevonva ismét társművészeket és az élőben előadott zene továbbra is szerves részét képezi az alkotásnak. Szeretném megtalálni az egyensúlyt a ma kortárs hangzása és a múltba is révedő nosztalgikus zene megújulása között, ehhez akár instrumentális hang-jelenléteket kialakítva. Ez nagyon más, mint az Umarmung volt, hiszen ott a teljes elektronikus hangzás mellett döntöttünk és bár a zene is egy megadott stuktúra szerint, a darab dramaturgiáját figyelve gazdagodott, a mostani új kreációban szeretnék visszatérni a hangszeres, esetleg akusztikus megszólaláshoz is.

 

Mivel az UMARMUNG megmutatkozásaiban mindig egyértelmű támaszt adott az előadói jelenlétem az alkalmi (de most már talán mondhatom, hogy kialakult) társulásom tagjainak, ezért a műhelymunka eredményei alapján most ismét én is színpadon leszek.

 

Huszonnyolc éve dolgozom az előadóművészet kortárs tánc alkotói körében és nagyon nehéz kitörni egy a lehetséges támogató szervek kuratóriuma által meghatározott összeg-körből, ami meglehetősen megnehezíti a partnereim megtartását. Mégis, azok a társak, akik velem együtt hosszú távon térképzeik fel a ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ úttörő törekvését, elkötelezetten vesznek részt a munkában. Köszönöm a kitartó munkát és a figyelmet; a Bakelit MAC vezetésének, hogy biztos és korlátozás nélküli terepet biztosítanak az alkotói munkámnak és a nézőinknek pedig, hogy velünk együtt figyelik, követik ennek az új törekvésnek a kibontakozását.”

 

A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ az L1 Egyesület és a Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) együttműködésében jött létre. Az alapötlet Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők. 2018-ban egy hosszabb távú programot indítottak el, amiben több előadás került terítékre, sőt, az első két, zártkörű előadás után a harmadik alkalommal megnyitották a kört és bárki, aki vállalta, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást, nézőként csatlakozhatott.

 

Eddig bemutatott, nyilvánosan meghirdetett produkciók (a sorozatban továbbjátszásként és/vagy zártkörű előadásként is még megjelentek az alábbiak):

• 2018.09.06. Ladjánszki–Varga: LetMeC_natur

• 2019.03.28. Ladjánszki Márta: 25/45 bemutató

• 2020.11.10. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG – munkabemutató

• 2021.06.02. Aleksandar Georgiev és Dario Barreto Damas: Moonlight

• 2021.04.30. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG bemutató

• 2022.06.09. Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG 2.0 bemutató

 

Ajánlatunk


Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Ajánló


A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!