Program


Nagyzenekari koncert: Mendelssohn, Bruckner

Nagyzenekari koncert: Mendelssohn, Bruckner

Hangjeggyé varázsolt tündérek, lovagok, középkori várak és vadászok jelennek meg a Fesztiválzenekar romantikus programjában, amelyben a német zeneirodalom két nagyágyújának egy-egy nagyszabású és megunhatatlan slágerdarabja szólal meg.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 23. vasárnap, 15:30

 A Veronai Operafesztivál zenei igazgatója, az izraeli Daniel Oren vezénylete alatt Mendelssohn érett kori hegedűversenye nyitja a koncertet a kiváló Guy Braunstein szólójával. A virtuóz nyitótételből, éneklő áriából és a Szentivánéji álom hangulatát idéző fináléból álló művet Bruckner egyik legnépszerűbb darabja, a többször átdolgozott 4. szimfónia követi. A zenéhez egy lovagi história életképeinek leírásait adta a szerző, de a világosan és megfontoltan épülő tételek a program ismerete nélkül is garantálják a Brucknertől megszokott letaglózó, külvilágot kizáró élményt.

Tizenhárom évesen írt – és nem rosszul sikerült – hegedűversenye után több mint másfél évtizednek kellett eltelnie, hogy Mendelssohn újra a műfajhoz nyúljon. A komponálást betegségek és más munkák lassították, a mű így csak hat évvel később, 1845-ben készült el. A szerzőnek technikai kérdésekben mindvégig segítségére volt hegedűs barátja, Ferdinand David, aki a darab címzettje is lett. Az eredmény Mendelssohn utolsó nagyobb zenekari műve lett, egy egyszerűen építkező, de nagyon is újító hegedűverseny. Zenekari bevezető helyett a szólista azonnal belép az első tétel elején, sőt virtuóz kadenciáját is előbb adja elő, mint azt a tétel formája sugallná. Nem csak a hegedűs türelmetlen ebben a versenyben: a három tétel szünet nélkül, különböző átkötésekkel követi egymást. A Dalok szöveg nélkül világát idéző lassú tétel után életvidám, trombitafanfárral induló finálé zárja a művet.

Barátai unszolására Bruckner végül belement, hogy programot csatoljon 4. szimfóniájához. A középkori mesevilág mellett azonban a darab stílusa is indokolja a „Romantikus” címet, hiszen a szerző Weber, Schumann és Wagner nyomdokain lépked. A szimfóniában persze felismerhetők a tipikusan bruckneri jegyek is: széles és nyugodt építkezés, fejlődés lépésről lépésre, egyenként felvázolt témák terjedelmes kidolgozással – mindezt egy beethoveninél nem nagyobb zenei együttesen. 3. szimfóniájának kudarca után az eleve félénk Bruckner jelentősen átdolgozta a művet: teljesen új scherzót komponált, egy későbbi változatban pedig az erősen átírt finálét is lecserélte. Az 1881-es ősbemutató hatalmas siker lett: minden tétel után kihívták a szerzőt a színpadra. „Hajnal egy középkori fellegvárban. Lovagok szökdécselnek ki a várból. A természet csodája veszi őket körül” – szól a nyitótétel szövege. A mozgalmas, témákban és karakterekben gazdag rész után két szerelmes randevúját halljuk a spirituális, korálszerű andantéban. A vadászatot lefestő sodró lendületű scherzo közepébe vidéki hangulatú ländler ékelődik, majd epizódszerű finálé kerekíti le a több mint egyórás darabot, Bruckner első érett szimfóniáját.

Felix Mendelssohn-Bartholdy: e-moll hegedűverseny, Op. 64
Anton Bruckner: 4. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfónia, WAB 104

Guy Braunstein (hegedű)
vezényel: Daniel Oren

A koncert időtartama 150 perc

Ajánlatunk


Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

19:00 Kapunyitás 20:00 Beton.Hofi 22:00 Krúbi Beton.Hofi Rap Artist Krúbi háromszoros Fonogram-díjas énekes, rapper, zeneszerző, szövegíró. Első dalában, a 2017 nyár elején megjelent PestiEst-ben csak úgy sorjáznak a tabutémák, ám a kifejezetten harcos kiállása, a teljesen újszerű rímképlet és a hitelesség azonnal feltűnést keltett. A bemutatkozó nagylemezén (Nehézlábérzés, 2018) Krúbi teljes fegyverzetében jelenik meg: erőteljes politizálás, szexualitás, celebek bírálata, tabudöntögető témák. A 2019-es Zárolás feloldva EP dalait a gyors befutás hátulütői, az agresszíven nyomuló rajongók, a tolakodó nők, az eredményt váró menedzserek népesítik be. A korábbinál egységesebb, komorabb hangvételű második album után 2020 augusztusától Krúbi szívizomgyulladás miatt csaknem tíz hónapig nem állt színpadra, de 2021 nyarán újra nagy sikerrel zenélt. A betegségéről szóló csaknem kilenc perces Szív című dal hamar népszerű lett. Legutóbbi, III. Krúbi című albumát éppen 29. születésnapján, 2023. november 17-én dobta piacra, többek között a Ganxsta Zolee tehet mindenről című szerzeménnyel. A korong dalait 2024 januárjában a Papp László Sportarénában tartott nagyszabású koncertjén hallgathatták meg élőben a rajongói. Beton.Hofi szabályosan berobbant a hazai újhullámos hiphop világába. A 2021 júniusában megjelent első, ‘comic sins’ c. mixtape óriási kritikai és közönség sikert aratott, a 2022-ben kiadott ‘Playbánia’ megjelenését követően, pedig egyértelművé vált, hogy Beton.Hofi az elkövetkezendő évek meghatározó könnyűzenei előadója lesz. Egyedi hangzásvilágával, (ön)reflektív dalszövegeivel, hipnotikus színpadi jelenlétével, humorával és lelkes, magukat ‘Citromale Gang’ néven aposztrofáló rajongói bázisával gyorsan, mindössze 2 év alatt bebiztosította helyét a klubok és fesztiválok nagyszínpadain, hogy aztán 2023-ban már a telt-házas Budapest Parkban lépjen fel. 2022-ben a ‘comic sins’-ért, 2023-ban pedig a Playbánia albumért Fonogram díjat nyert az év hazai rap vagy hip-hop albuma/ hangfelvétele kategóriában, Hundred Sins-el közös Bagira c. dala, pedig a 3. legtöbbet játszott magyar dal lett valaha Spotifyon. A trilógiát záró “0” c. 20 dalos lemeze 2024 tavaszán jelent meg. A lemezt áprilisban, első “aréna showján” az MVM Dome-ban mutatja be. Super Early Bird: 6500 Ft (korlátozott darabszámban) Early Bird: 7500 Ft (korlátozott darabszámban) Standard: 8500 Ft VIP: 12000 Ft (korlátozott darabszámban) VIP jegy tartalma: gyors belépés a VIP bejáraton keresztül, a koncertet közvetlenül a színpad előtt egy elkülönített nézőtéri helyről élvezheted, egyedi VIP pass és karszalag, welcome drink

Ajánló


Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!