Program


Oravecz Imre 80 / LITERÁRIUM EXTRA

Oravecz Imre 80 / LITERÁRIUM EXTRA

A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakjával életműve legfontosabb állomásait megidézve találkozhatunk - a neves zongoraművész, Balog József, és olyan elsőrangú színművészek, mint Molnár Piroska, Fekete Ernő és Kaszás Gergő közreműködésével.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: november 28. kedd, 19:00

Közreműködők:

Zongora: Balog József

Színművészek: Molnár Piroska, Fekete Ernő, Kaszás Gergő

A műsort összeállította és a beszélgetést vezeti: Szilasi László

Rendező: Harsányi Sulyom László

„Oravecz Imre a kortárs magyar líra egyik legnagyobb újítója, aki saját életművén belül is többször volt képes fordulatokra, noha a radikálisnak tűnő változások mögött mindig ugyanaz az öntörvényű, a saját szabályai szerint haladó szerző állt” - írja a Könyves Magazin születésnapi köszöntőjében. Oravecz Imre elsőrangú lírikus, de pályája második felében egyértelművé tette, hogy prózaíróként is a legnagyobbak között a helye.

Ennek a költői és írói univerzumnak Szajla az alfája és ómegája. A Heves megyei kis falut Oravecz Imre tette fel a magyar irodalomtörténet térképére. Születési helye és jelenleg is otthona a párszáz lelkes kis mátrai falu, mellyel életművében mítoszt teremtett (Halászóember, 1988). A könyvben az emlékezésé a főszerep: a költő szociografikus pontossággal állít emléket egy letűnt világnak, a falunak, melyet régi jelentésében és formájában ma már nem találunk sehol. De nemcsak Szajláról, a faluról van itt szó, hanem egyfajta költői hazatalálásról, hiszen Oravecz háromszor hagyta el az országot hosszabb időre, ebből kétszer véglegesnek tervezte a disszidálást, de mindhárom alkalommal visszatért. Az 1972-ben megjelent Héj című első könyvétől kezdve Tandori Dezső, Orbán Ottó és Petri György mellett egy nagy lírai megújulás részese volt (Egy földterület növénytakarójának változása; A hopik könyve), ami az 1972. szeptember című kötetében érte el csúcsait. A könyv egy kapcsolat története kilencvenkét hosszú mondatban, melyek a prózavershez állnak a legközelebb. A megalázottság, a kiszolgáltatottság, a kegyetlenség, a szerelemmel járó fájdalom monológjai ezek az írások, amelyek a magyar irodalomban azóta is egyedülálló művé állnak össze. Az alapvetően lírai életmű a kétezres években az epika felé fordult: Oravecz megírja háromkötetes művét, a magyar irodalom nagy kivándorlásregényét (A rög gyermekei 2007, 2012, 2018). A trilógia megkerülhetetlen része a magyar prózának.

A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakjával életműve legfontosabb állomásait megidézve találkozhatunk - a neves zongoraművész, Balog József, és olyan elsőrangú színművészek, mint Molnár Piroska, Fekete Ernő és Kaszás Gergő közreműködésével. Reprezentatív ünnepi estünk kihagyhatatlan, maradandó élményt kínál a kortárs magyar irodalom ínyenceinek.

Ajánlatunk


Majka lenyűgöző koncertélményt hoz 2024. március 23-án az MVM Dome-ba! (A jegyárak a jegyfogyás tükrében dinamikusan emelkedhetnek.)

Az emlékezetes regény és film után, az Esőember adaptálójának jóvoltából – színpadon is bemutatkozik a komikus helyzetekben bővelkedő történet. Ami mindenekfelett arról szól, hogy sohasem késő az őszinteség..

Diótörő - Klasszikus mese-show, újragondolva A történet kezdetén megismerhetjük Masát, Mását és Lujzát, a három testvért, akik a szeretet ünnepén kiosonnak a nevelőintézetből és az utcán az embereket nézik, ahogy készülődnek karácsony ünnepére.

Ajánló


Fellépnek: Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes, Serbán Attila Kísér a Magyarul Szeretjük! zenekar

Idén ötödik alkalommal várjuk közönségünket hagyományos, nagyszabású szimfonikus koncertshow-nkon.

Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!