Program


„Párhuzamos valóságok” a Néprajzi Múzeumban

„Párhuzamos valóságok” a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum Erdős Kamill, az „álruhában járó legendás kutató” munkásságát bemutató Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításához kapcsolódóan egyedülálló programsorozatot hirdet. A kiállításban a párhuzamos valóságok témája a roma/cigány közösségek ábrázolásának vonatkozásában jelenik meg.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 3. szombat, 16:00

A Néprajzi Múzeum Erdős Kamill, az „álruhában járó legendás kutató” munkásságát bemutató Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításához kapcsolódóan egyedülálló programsorozatot hirdet. A kiállításban a párhuzamos valóságok témája a roma/cigány közösségek ábrázolásának vonatkozásában jelenik meg. A fotóinstalláció jól szemlélteti a romák Erdős Kamill kutatásai idején, az 1950-es években uralkodó képi reprezentációjának ellentmondásait. A képekben azonban közös, hogy a nem roma/cigány közösség nézőpontját jelenítik meg.  

A programsorozat ezt a kettősséget igyekszik feloldani. A rendhagyó tematikus tárlatvezetéseken a kurátorok: Schleicher Veronika, Paréj Gabriella és Szuhay Péter a kiállításhoz szorosan kapcsolódó négy témakörre fókuszálva a korszak jellegzetességeire világítanak rá. A tárlatvezetéseket pódiumbeszélgetések követik, amelyeken dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (Sárospataki Református Teológiai Akadémia) vezetésével a magyarországi roma/cigány közösségek belső értelmező nézőpontjai válnak láthatóvá. 

A Néprajzi Múzeum elkötelezett az ICOM új múzeumdefiníciója által is hangsúlyozott sokszínűség mellett, amelyet küldetési nyilatkozatában is hangsúlyoz: „Gyűjteményének és tudáskészletének köszönhetően a Múzeum más tudományok és a művészet számára is kiindulópontot jelent a kulturális emlékezet, a kulturális sokszínűség és a változó identitások megértéséhez, elfogadásához és tiszteletéhez.” 

 Muzsikusok – a kávéházi cigányzenei kultúra, mint nemzeti örökség 

Időpont: 2023. január 21. 15.00–17.30 

Programelemek:  

15.00–15.45: Tárlatvezetés – vezeti: Schleicher Vera

16.00–17.30: Pódiumbeszélgetés - vezeti: dr. Gulyás Klára antropológus (SRTA) 

Programleírás:  

A Magyar Kultúra Napján a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítjuk a programsorozat harmadik eseménye középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén érintőlegesen megjelenik a kiállításban. 

A kiállítás kurátora, Schleicher Vera által vezetett tematikus tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a kávéházi cigányzenei kultúra múltjára és jelenére fókuszál, amelyre meghívott vendégeink saját elbeszélései, személyes és szakmai életútjuk állomásai artikulálásával kapunk választ, mélyebb betekintést. 

A Néprajzi Múzeum a magyar és a cigányzenei kultúra egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi szinten is elismert hegedűvirtuózát, Roby Lakatost, a fiatal kora ellenére tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit meghódító Lisztes Jenő cimbalomművészt, és nem utolsó sorban Szomora Zsolt cigányprímást, civil szervezeti képviselőt, mint a kávéházi cigányzene hagyományőrző képviselőjét kérte fel a pódiumbeszélgetésre.

 

Terep és szerep – Értelmiségi szerepek és szerepelvárások 

Időpont: 2024. február 3. 16.00–18.30 

Programelemek:  

16.00–16.45:  Tárlatvezetés 

17.00–18.30: Pódiumbeszélgetés (Orsós Julianna történész, Kerekes-Jónás Tímea szociálpolitikus, Kovács Richárd rendőr főhadnagy) 

Vezeti: dr. Gulyás Klára kulturális antropológus (SRTA) 

Programleírás:  

Erdős Kamill munkássága, fotói nem egy kiválasztott csoportot mutatnak be, hanem több különböző szociokulturális és szocioökonómiai háttérrel rendelkező roma/cigány közösséget.  

A kiállítás gazdag anyaga is jól szemlélteti e közösségek korszakra jellemző élethelyzetét és az általuk betöltött társadalmi szerepköröket és életformákat.  A programelem elnevezését és témáját a kiállítás „Terep és szerep” című egysége inspirálta. A roma/cigány közösségek értelmiségi rétegének artikulálódásával azonban az 1950-es évekhez képest ma a roma/cigány közösségek nem pusztán a társadalmi integráció célcsoportjaként jelennek meg, hanem olyan társadalmi szereplőként, akik maguk is aktív formálói az integrációs folyamatnak. A programelem tematikus tárlatvezetése az Erdős Kamill kutatásának időszakában élő roma/cigány közösségek élethelyzetét és tevékenységeit helyezi a középpontba. A pódiumbeszélgetésen a meghívott vendégek dr. Gulyás Klára moderálásával a roma/cigány közösségek értelmiségi szerepeit és szerepelvárásait vitatják meg.  

 

Ajánlatunk


Igazi örömzene vígszínházi színészektől!

A színpadon 22 Re-Production táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Főbb szerepekben: Szabó Máté, Sánta László, Füredi Nikolett, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, Tóth Sándor, Janik László, Magyar Viktória, valamint a 2023. május 29-i csepeli pünkösdi bemutatótól Kriszta szerepében Kóbor János „Mecky” életműörököse: Kóbor Léna.

Ajánló


A SIKER VISSZATÉR! A Crescendo Music Management bemutatja Szörényi Levente – Bródy János: István, a király 40. Éves Jubileumi Koncert

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!