Program


Rampa Prenestina Színházi Társulat: Romnia

Rampa Prenestina Színházi Társulat: Romnia

Roma és nem roma nők három generációjának története, akik a jövőre, a szokásokra, a hagyományokra és a női szerepekre reflektálnak.
Ünnepnap van a roma közösségben, Szent Sarah-t ünneplik, a hagyománynak megfelelően a közösség fel akarja díszíteni a Szent szobrát.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 2. szombat, 19:00

A Független Színház Magyarország 2017 óta évről-évre szervezi a Roma hősök – Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált. Akkoriban még ez volt az EU egyetlen roma színházi fesztiválja. Azóta hozzánk hasonlóan Bukarestben, Prágában, Kassán, Bécsben és Rómában is ünneplik a roma színházat. Az elmúlt öt évben 30 produkció volt látható Magyarországon különböző európai roma színházi társulatoktól. A Fesztivál célja, hogy megmutassa a roma színház értékeit, és felhívja a figyelmet a roma közösségek helyzetére értékvezérelt alkotók és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. 2023-ban a Fesztivál fő témája a „generációk” lesz, és az idei társszervező az Eötvös10 Művelődési Ház.

Rampa Prenestina Színházi Társulat: Romnia (I)

Roma és nem roma nők három generációjának története, akik a jövőre, a szokásokra, a hagyományokra és a női szerepekre reflektálnak.

Ünnepnap van a roma közösségben, Szent Sarah-t ünneplik, a hagyománynak megfelelően a közösség fel akarja díszíteni a Szent szobrát.

Szent Sarah a szereplők közötti beszélgetések középpontjába kerül, ő az apropója a szereplők történeteinek megosztására, ami elbeszéléseken és énekeken keresztül történik. Egy fiatalember elmeséli szülei szerelmi történetét, egy anya a téren virágot áruló roma lány történetét, egy idős asszony altatódalt énekel a Szentnek, elmesél egy emléket a múltjából, és imádkozik a legfiatalabb, zabolázhatatlan lány unokájáért. Az unoka lázadó beszédeket tart, megkérdőjelezi a közösségen belüli szerepeket és identitásokat, egyéni, szabad, független identitást követelve.

A Szent mítosza történetről történetre a nők álmainak és reményeinek tükrévé alakul át. A Szent a társadalmi modellektől és sémáktól való felszabadulás szimbólumává válik.

Miután véget ér a szobor feldíszítése, a szereplők körmenetben viszik közel a szobrot a közönséghez, meghívva őket, hogy legyenek részesei egy ünnepi és engesztelő szertartáson, énekeljék a szabadság imáját:

„Sebetartás, se engedelmesség, hanem tudásszomj.”

Ajánlatunk


Erkel Ferenc: HUNYADI LÁSZLÓ Opera négy felvonásban, három részben, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Ajánló


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Egyfelvonásos operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

A világhírű amerikai Harlem Globetrotters a 2024-es világkörüli turnéjuk keretében, 2024. március 5-én a Veszprém Arénába, március 6-án Budapesten az…

Koncz Zsuzsa a magyar popzene állócsillaga, 2024. április 13-án tizennegyedszer lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!