Program


Tündér Ilona és Árgyélus / MINIMATINÉ
2

Tündér Ilona és Árgyélus / MINIMATINÉ

A hét főből álló zenekar által játszott, dúsan rétegzett zenei matéria alapvetően moldvai, gyimesi, gyergyói és kalotaszegi dallamokból táplálkozik, de a gazdag és egyedi hangszerelés, harmonizálás olyan kapukat nyit a zenés szerelmi történetben, amelyek eddig nem tárultak fel előttünk.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 25. szombat, 11:00

MINIMATINÉ
Tündér Ilona és Árgyélus
Korosztály: 3-8 év

A szépséges tündérlány és a legkisebb királyfi viszontagságos szerelméről, a közéjük tornyosuló akadályokról, meg persze a könnyes-nevetős, boldog befejezésről rengeteg feldolgozás született az elmúlt évszázadokban. Balogh Melinda és Bősze Tamás Jean-Pierre nemrégiben megjelent zenés verziója egyértelműen kiemelkedik e hosszú sorból: a zenészpáros a mindannyiunk által jól ismert klasszikus mesét úgy szűri át a magyar népzenei hagyományokon, hogy közben tágas világzenei hátteret is felvázol hozzá.

A magyar nyelvű humanista irodalom egyik, ha nem legbecsesebb darabja Gergei Albert széphistóriája, az egymás nyomait kitartóan kutató Tündér Ilona és Árgyélus királyfi égi-földi kalandjairól szóló, megverselt szerelmi történet. Az meglehetősen kalandos sorsú eredeti szöveget valójában az is jól ismeri, aki még soha nem olvasta: a széphistória az iskolai kötelező olvasmány Csongor és Tünde egyik legfontosabb ihlető forrása. A rendkívül gazdag recepció különlegessége, hogy nem csak irodalmárokat ihletett meg: kurucnóták, szerelmi történetek egész sora született a nép ajkán. Balogh Melinda és Bősze Tamás Jean-Pierre 2022 novemberében megjelent első közös lemeze ezt a gazdag hagyományt éleszti újra és tölti meg friss impulzusokkal. A mesét és a dalszöveget az alkotók maguk készítették el, de senki se lepődjön meg, ha netán Adytól, Weörestől származó versidézeteket azonosít a hangzó anyagban. A hét főből álló zenekar által játszott, dúsan rétegzett zenei matéria alapvetően moldvai, gyimesi, gyergyói és kalotaszegi dallamokból táplálkozik, de a gazdag és egyedi hangszerelés, harmonizálás olyan kapukat nyit a zenés szerelmi történetben, amelyek eddig nem tárultak fel előttünk.

Közreműködők:
ének, mese - Balogh Melinda
ének, koboz, ütőhangszerek, ütőgardon - Bősze Tamás Jean-Pierre
hegedű - Szilágyi Tóni / Samu Zoltán
furulya, szaxofon - Sára Csobán / Gárgyán Zoltán
brácsa - ifj. Csoóri Sándor
harmonika - Réti Benedek
nagybőgő - Éri Katalin

Alkotók:
zenei rendező: ifj. Csoóri Sándor, Bősze Tamás Jean-Pierre, Balogh Melinda
dramaturg, szövegíró: Balogh Melinda, Horváth Sára

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat.

A Csillagszemű Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jubileumi év keretében több helyszínen is bemutatkoznak a Csillagszeműek különböző csoportjai a legkisebbektől a felnőttekig. Április 13-án a Hagyományok Házában az ifjúsági és a felnőtt tagozat lép színpadra, a Timár Együttes közreműködésével. Az est folyamán az együttesek vendége lesz a Mayer Néptáncműhely, Mayer Orsolya, a Csillagszeműek korábbi munkatársának nemrég alakult magántársulata.

Fülledt az erotika. Az ördög azt sem tudja mivé fajul a helyzet. Ám most majd minden kiderül. Ezután Jolán a gazdag, elegáns férje karján egy estélyre megy. Az előkelő társaság a bűn melegágya. Vajon Jolán belépője estélyi ruhát takar, vagy csak a vágytól tüzes, csupasz testét? Csak szereplőink tudják a választ..

Ajánló


1958, nyara – Éktelen drága gyémántot hoznak a Minneapolis City Bankba. Egy notórius fegyenc megszökteti magát, hogy lecsapjon a kőre,…

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia és spanyol nyelvű túrák is…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!