Program


Zárvatermő előadássorozat

Zárvatermő előadássorozat

2023.11.21. - Terepmunka kutatás és gyűjtés Gombosról. - Cs. Tóth Gabriella
2023.12.05. - Üvegképek világa - Dr. Sedlmayr Krisztina
2024.01.09. - Kutatás és terepmunka Afrikában - Régi Tamás
2024. 01.23 - A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16-18. századból - Dr.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 23. kedd, 17:00

Kérjük az érdeklődőket, amennyiben all-in kombinált jegyet váltanak, vegyék figyelembe, hogy a múzeum 18 órakor bezár, így az előadáshoz kapcsolódó Zárvatermő c. kiállítás megtekintésére a program előtt van lehetőség.

2023.11.21. / 17:00-18:00
Méta tér

Terepmunka kutatás és gyűjtés Gombosról. - Cs. Tóth Gabriella

Gombos (Bogojevo) a Duna bal partján, ma Szerbiában fekvő falu, Nyugat-Bácska szórványmagyar települései között tartják számon.Az előadás alkalmával betekintést nyerhetnek a faluban zajló kutatás eddigi eredményeibe, megismerhetik az elmúlt években gyűjtött népviseletes babát és öltözeteket, azok társadalmi hátterét, általuk közelebb kerülhetnek a bácskai Duna mente déli vidékéhez.A kutatómunkája és a gyűjtése hátteréről mesél: Cs. Tóth Gabriella (Segédmúzeológus, Textil–és viseletgyűjtemény)

 

2023.12.05. / 17:00-18:00
Méta tér

Üvegképek világa - Dr. Sedlmayr Krisztina    

A Zárvatermő című kiállítás a Román-házaspár múzeumba került néprajzi gyűjteményéből, többek között az üvegképeikből is bemutat egy reprezentatív válogatást. Az előadás fókuszában a 19. században a Kárpát-medencében működő üvegkép-készítő műhelyek és a tárgytípus paraszti használata áll. A múzeumi gyűjtemény és a kiállított kollekció segítségével tárul fel az üvegképek varázslatos világa: a technika, a tematika, az ábrázolás jellegzetességei.              

 

2024.01.09. / 17:00-18:00
Méta tér

Kutatás és terepmunka Afrikában - Régi Tamás

Az előadásban a Néprajzi Múzeum jelenleg Kelet-Afrikában folytatott terepmunkáiról hallhatunk. A múzeum Afrika gyűjteményének egyik legfontosabb részét képezi a mai Tanzánia és Kenya határvidékéről gyűjtött tárgyak csoportja, amelyeknek nagy részét a 19. század végén és a 20. század elején gyűjtötték utazóink. Ezen tárgyak egy része áll a középpontjában annak a kutatásnak, amelyet a múzeum végez Tanzániában, ahol antropológiai megközelítéssel értelmezik újra a tárgyakat és kapcsolják vissza őket az eredeti forrásközösséghez.

 

2024. 01.23 / 17:00-18:00
Méta tér

A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16-18. századból - Dr. Vida Gabriella

A magyar népművészet kezdetét a 19. század második felében teljesedett ki abban a színes, változatos gazdagságban, amelyet jól ismerünk. De hogyan kezdődött? Meddig nyúlnak vissza a gyökerei? A 19. század előtti korból kevés ép edény maradt ránk, a kerámiatörténet két évszázadát a néhány évtizede megszületett újkoros régészet fogja feltárni. Mit tudunk eddig? A 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be az előadás.

Ajánlatunk


A Játékszín Aranylakodalom című komédiája a 2020-ban az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is nagy sikerrel bemutatott Legénybúcsú nem kevésbé fergeteges folytatása – ám az előismeret nem kötelező, hiszen a két ügyeskedő háziorvos – Szente Vajk és Nagy Sándor kiváló kettőse - legújabb szertelen kalandjai garantáltan kacagásra késztetnek mindenkit!

A New York-i Broadway-ról Londonba és most Budapestre Erkel színház – 2025. jan. 11.

Szeretné az előadás előtti időt egy különleges helyen tölteni exkluzív étel és ital bekészítéssel? Válassza színházjegye mellé a VIP lehetőséget egy különleges este megkoronázásaként. Nincs sorban állás, nincs tömeg, csak exkluzív kiszolgálás, kényelem és finom ízek!

Ajánló


Az Aranyakkord formációt Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) hozta létre egy 2018-as ködös januári napon teljesen…

A bugaci határon; Délibábos Hortobágyon; Van az úgy, kérem néha, néha; Némán várni egy boldog percet; Én mától kezdve csak…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!